Sunday, November 18, 2012

square media va invita sa descoperiti CARTE CU ARTE

un produs asociatia culturala IDIOMA

EDITIA INTAI

19 noiembrie – 16 decembrie 2012
Galeria Universitatii Nationale de Arta
Bucuresti, str. General Budisteanu 10

luni, 19 noiembrie, ora 16 – conferinta de presa

Square Media lanseaza un eveniment dedicat exclusiv cartii de arta si cartii-obiect. Lucrul cu opera de arta – fie ea printata, fie reprodusa intr-o carte, fie expusa intr-un eveniment – a dezvoltat, in timp, un atasament firesc fata de proiecte culturale si editoriale. Ne-a adus, pe de alta parte, aproape de reusitele dar si de problemele pe care le intampina grafica, tiparirea, distributia si chiar finantarea cartii de arta. Nu ne propunem sa rezolvam aceste probleme, ci sa le aducem la un numitor comun, sa cautam raspunsul posibil. Miza acestui raspuns tine de faptul ca o astfel de carte are nevoie de un spatiu al sau, in care dialogul si vanzarea capata sens.

Din 19 noiembrie pana in 16 decembrie, alaturi de Universitatea Nationala de Arta, de editori si de parteneri, Square Media incearca sa transforme o carte intr-un eveniment – prima editie CARTE cu ARTE, realizata prin Asociatia Culturala IDIOMA. Se intampla in Bucuresti, la UNAgaleria, str. G-ral Budisteanu, nr. 10.

Noi credem ca o carte inseamna dialogul dintre idee, grafica si tipar. Aceasta carte se citeste si cu mintea, si cu ochii, si cu mainile. Este cartea care nu incape in standard si nici in rafturi cu dimensiuni egale. Este cartea atipica. La fel de atipica este si productia ei: hartia, coperta sau legatoria.

Rezultatul este un obiect in sine – un obiect pe care il putem citi din toate perspectivele alcatuirii sale si in care fragmentele cedeaza importanta individuala pentru a castiga lectura ansamblului.

CARTE cu ARTE coaguleaza o platforma comuna, a micilor editori, autori individuali sau institutii cu preocupari si probleme similare, dar mai ales a cartilor care vorbesc prin text si imagine, prin hartie si tipul de litera, prin coperta si legatorie. Asa cum orice lucru este mai bine inteles atunci cand se aseaza printre altele asemanatoare, tot asa si cartea de arta are nevoie de un loc al sau, un loc in care sa nu se piarda printre rafturi, un loc care sa nu individualizeze participanti, ci care sa ofere prilejul celei mai directe lecturi.  Castigator va fi publicul care va sti unde poate gasi acele carti de negasit, de care aude intamplator sau deloc, acele carti altfel.

Ce face dintr-o carte o carte-obiect? CARTE cu ARTE porneste invers: de la intreg catre parte. Scoate hartiile din coperti, descoase tipograful si legatorul, intra in vorba cu librarul, cauta surse de finantare, intreaba graficianul, citeste fragmente, expune placile tipografice si probele de tipar, organizeaza ateliere de manufactura. 

Ce urmeaza dupa o carte? Poate sa fie doar lectura. Dar mai pot fi si alte obiecte – obiecte noi pe care o carte le poate starni, care pot fi un comentariu vizual sau complementar. Aducem astfel de obiecte la Carte cu Arte. O veti putea intalni astfel de Ana Alexe si un Manual de tipare. Invitam artisti sa creeze. Invitam autori sa lanseze carti. Invitam editori sa citeasca cu glas tare. Dam glas acelei povesti, atipice, a cartii-obiect, si ii construim spatiul in care povestea sa are sens si continuitate.

Igloo Media va lansa cele mai noi aparitii de carte, dar va readuce si titluri mai vechi, inca la mare cautare. Despre ochiul de veghe tocmai a iesit din tipar si va fi lansat de autorul sau, Vladimir Bulat. Dupa concursuri si premii, Gasiti si pierduti si ELECTRO+ ii regaseste pe Nicu Ilfoveanu, Agnes Birebent si Octav Avramescu. Vom vorbi cu Octav Avramescu si despre romanul grafic si banda desenata asa cum o sustine si o promoveaza Editura Jumatatea Plina. Editura MARTOR a Muzeului National al Taranului Roman povesteste cate ceva despre un corp al cartii si e plina de ulcioare, ganduri, masti si portrete. Ne reintalnim cu Galeria Posibila, cu editii limitate semnate de artisti (Stefan Caltia, Nicu Ilfoveanu, Dan Perjovschi) si cu multe alte carti frumoase, dar si cu artistul Stefan Caltia, invitat de galerie la o discutie despre Cartile de gravura. Carti manufacturate sau haiku-uri pe hartie manuala, carti unice sau in editii limitate, dar si multe alte povesti pe felurite materiale va asteapta alaturi de Ioana Dinescu, Lucian Muntean si Razvan Supuran. Acelasi Razvan Supuran va lansa Plimbare cu Orb, va participa la o intalnire cu Meteriasii (Serban Anghelescu, Uncristian, Cosmin Manolache, Lila Passima, Calin Torsan, Ciprian Voicila) si va expune carti realizate in cadrul atelierelor Cartea de Hartie.

Va invitam de asemenea sa redescoperiti cartile castigatoare la Gala Bun de Tipar si la Cele mai frumoase carti din Romania!

Va invitam sa votati cartile-obiect care va plac cel mai mult dintre cele inscrise la concurs!

Va invitam sa aflati mai multe despre cum se multiplica o carte, sau despre librariile in care aceste carti sunt atent promovate, ca si despre cele mai noi strategii de finantare a proiectelor editoriale din Romania, in cadrul unor intalniri special dedicate.
                                                                                                                                                                           
Va invitam sa va cumparati carti cu arta intelegerii lor! Sa va plimbati ochii peste probele de tipar si obiecte fabuloase! Sa participati la intalniri si discutii!

In 14 decembrie tragem linie si concluzii. Ne pregatim pentru editia a doua, de anul viitor!

In plus, pentru ca intram in decembrie, va asteptam si cu obiecte de sarbatoare: obiecte unicat din lana, dantela, hartie de carte, ata, sfoara si alte materiale. De purtat sau decorat. Toate produse de Anamaria Avram.

Evenimentul este deschis de luni pana duminica, intre orele 11 si 20.
Perioada de desfasurare: 19 noiembrie – 16 decembrie 2012.
Accesul este gratuit.
Pentru detalii si programul evenimentelor rasfoiti pdf-ul de la www.asociatiaidioma.ro.

Square Media printeaza fotografii de arta si face grafica de carte. Dar si ultragiclee print si art book pornesc din acelasi punct: sa intelegi ca o lucrare este un intreg si ca o echipa inseamna mai mult decat un om. Am facut asadar un pas catre intregul cartii. Cu toate greselile, neintelegerile si impiedicarile inerente. Inerente unui atelier. Asa cum suntem noi la Square. Asa cum sunt multi editori asezati la aceeasi masa. Asa cum sunt cartile in general.
-------------------------------------
co-organizator al prezentei editii: Universitatea Nationala de Arta
-------------------------------------
editori: Asociatia pentru Arta Ilfoveanu, Atelierul de Grafica, Centrul de Introspectie Vizuala, Fotocabinet, Galeria Noua, Galeria Posibila, Igloo Media, Institutul Cultural Roman, Editura Jumatatea Plina, Muzeul Taranului Roman, Editura UNArte

librarii: Anthony Frost, Bastilia Librarium, Carturesti, Librariile Humanitas, Libraria Jumatatea Plina
tehnici si suporturi de imprimare: Imprimeria Arta Grafica, Inkorporate Print, Master Print Super Offset; Antalis Romania; Epson Romania; Atelierul de Carte; Square Media
despre platforme de finantare: Adminstratia Fondului Cultural National, Punctul de Contact Cultural pentru Programul Cultura 2007-2013
carte manufacturata / tiraj limitat: Razvan Supuran, Ioana Dinescu, Lucian Muntean

manual de tipare: Ana Alexe

Stefan Caltia a sprijinit acest proiect cu sfaturi si desene
imaginea Carte cu Arte

Atelierul de Carte a facut ateliere, carti si obiecte

Anamaria Avram a facut obiecte cu arte

parteneri media: Igloo, modernism.ro, Adevarul, Historia, Dilema veche, Art Act Magazine, ArtClue, Observator cultural, liternet.ro, Decat o Revista, Avantaje, Radio Romania (Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti fm, Radio Romania 3net), Radio France Internationale
-------------------------------------
curatori: Cosmina Chituc, Andy Braniste, Jan Eugen
grafica si prepress: Irina Marculescu
web: Nicusor Braniste
tipar materiale promotionale sustinut de: Imprimeria Arta Grafica, Inkorporate Print, Master Print Super Offset
pe hartie oferita de: Antalis Romania

pentru orice alte informatii nu ezitati sa contactati:

021 313 35 71