Tuesday, April 26, 2016

Afisul polonez - Secolul XXI la UNAgaleria



Miercuri, 11 martie 2015, la ora 18:00, la UNAgaleria din Bucuresti va avea loc vernisajul expozitiei Afisul polonez - Secolul XXI, organizata de Institutul Polonez, in colaborare cu Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Expozitia cuprinde afise semnate de trei graficieni de exceptie, reprezentanti ai generatiei tinere si medii ai scolii Afisului Polonez: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer si Sebastian Kubica, ea urmand sa fie deschisa pana pe data de 29 martie.

Expozitia a fost prezentata in decursul anului trecut la Targu-Jiu, Suceava, Galati si Sibiu, iar anul acesta, la Oradea. Cei trei graficieni fac parte dintre cei mai buni autori de afise din Polonia de astazi. Au participat la multe expozitii individuale si colective in intreaga lume, sunt laureati ai mai multor premii si distinctii la concursuri poloneze si internationale. Se implica, de asemenea, in activitatea pedagogica, fapt ce garanteaza o continuitate a nivelului artistic inalt in grafica afisului din Polonia.

De la sfarsitul anilor 1950, Polonia s-a facut remarcata pe tot globul pentru arta afisului, care a devenit aproape o specialitate nationala datorita graficienilor extrem de talentati precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz si multi, multi altii. Multi ani la rand, nici un film, concert, festival, spectacol de teatru sau de opera, ori eveniment public nu era prezentat fara sa fie insotit de un afis artistic. in anul 1966, in Polonia, s-a tinut Prima Bienala Internationala de Grafica Afisului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din intreaga lume, iar in anul 1968 s-a deschis in Varsovia primul Muzeu al Afisului. Datorita noilor generatii de artisti, arta afisului ramane infloritoare in aceasta tara, fiind, asa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu si o interpretare artistica a subiectului si a societatii.
 
Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk)
Domeniile sale de activitate sunt designul grafic, grafica editoriala, comunicarea vizuala, realizeaza afise si timbre filatelice (vezi seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Sindicatului Independent „Solidaritatea”). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, in clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diploma sustinandu-o in anul 1982, la Atelierul de Grafica condus de prof. W. Janowski. Este un profesor si un pedagog excelent, indeplinind, in perioada 2002-2008, functia de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010, tine cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul scolii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.
 
Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn)
Grafician, realizeaza indeosebi afise si ilustratii, face grafica editoriala. A studiat la Facultatea de Grafica a Academiei de Arte Frumoase din Varsovia si la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, in calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afis condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 - la Atelierul de Proiectare Grafica Editoriala al prof. Lech Majewski, in cadrul Academiei de Arte din Varsovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).
 
Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec)
Realizeaza afise, desene, ilustratii, face design grafic si xilogravura. A absolvit Facultatea de Grafica din Katowice, in cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. si-a sustinut lucrarea de diploma in design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obtinand inca o diploma in grafica in cadrul atelierului condus de prof. R. Starak. Din anul 2002, detine titlul de doctor in arte plastice, desfasurandu-si activitatea didactica la Institutul de Arta din Cieszyn, filiala a Universitatii Sileziene din Katowice, si la scoala Superioara Sileziana de Informatica si Medicina din Chorzów. A tinut ateliere de proiectare grafica la Universitatea Diego Portales din Santiago si la universitatile Vina del Mar si Santo Tomas din Antofagasta (Chile). 

No comments: