Tuesday, April 26, 2016

XENOFON SACHINIS Psiho-grafem - O nouă dimensiune a imprimării


[17-30.04.2015]

În lucrările sale, artistul Xenofon Sachinis investighează tehnicile de imprimare moderne. Interesul său se îndreaptă spre valorificarea raportului dintre suportul imprimării şi cel al gravurii, dintre calităţile plastice concrete ale plăcii de gravură şi aspectele digitale oferite de tehnologie.

Conştient de aceste posibilităţi, Xenofon Sachinis îşi îndreaptă atenţia spre proiecte în care suprapune cercetările despre mediile de expresie tradiţionale şi digitale, despre  imprimare şi gravură. Această preocupare i-a permis să aducă în discuţie aspectul tridimensional, care lipseşte în imprimarea tradiţională. Materialele noi, precum placa de plexiglas, l-au inspirat pe artist să implice in conceptul său transparenţa, ca pe un factor major. De asemenea, oglinda joacă un rol important în construirea imaginilor sale, prin cele două aspecte, de reflectare a publicului şi de includere a acestuia în scenariul compoziţiei.

În seria de lucrări prezentate la UNAgaleria artistul suprapune peste imprimarea digitală o placă de plexiglas, pe care este gravat şi acoperit cu cerneală conturul formei imprimate. Prin alegerea subiectelor şi prin modul în care îşi înscenează imaginile artistul face referire la diverse momente din istoria artei clasice şi moderne.

///

Xeonofon Sachinis este artist şi profesor de tehnici de imprimare la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia. Până în 2014 a fost directorul departmentului de tehnici de imprimare şi preşedintele Departamentului de Arte Vizuale şi Decorative. În 2014 a fost ales Decan al Facultăţii de Arte Plastice al universităţii.

Coordonează 25 de programe de schimb ERASMUS şi este director artistic al Neapolis, Centrul de Imprimare din Salonic, unde organizează expoziţii şi rezidenţe.

În 2008 şi 2010 a scris două cărţi despre teorie şi concept în tehnicile de imprimare.

Lucrările sale sunt incluse în colecţii precum: Galeria Naţională a Greciei; Colecţia Galeriilor Municipale din Atena şi Salonic; Muzeul de Artă Modernă Macedoneană, Salonic;  Muzeul de Naţional de Artă Modernă, Salonic; Colecţia de lucrări a PERDUE University of West Lafayette (Statele Unite) şi în multe alte colecţii.

No comments: