Tuesday, April 26, 2016

MARATON RAKU

EXPOZIȚIE DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „MARATON RAKU”
7 - 14 octombrie 2015 la UNA Galeria

UNAgaleria miercuri, 7 octombrie 2015, orele 18.00 (str. Budișteanu, nr. 10, București)


Renumiți ceramiști cu experiență în tehnica Raku, artiști plastici consacrați și tineri, studenți, elevi, artiști multimedia sunt prezenți cu 50 de lucrări de ceramică realizate prin tehnica japoneză raku, instalaţie, film şi artă fotografică, rezultatul Tabărei de creație Maraton Raku, ce a avut loc în aceasta vară la Gura Vitioarei.

De comun acord cu artiştii implicaţi în conceptul acestui proiect, dorim să dedicăm acest eveniment, omului, ceramistului şi dascălului Ionel Cojocariu. În 1994, la Constanța, Ion Cojocariu a început inițierea tehnicii raku în ceramica românească. Studenții, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit și l-au admirat sunt prezenți la Maraton Raku. Știm că acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru și prieten.

"… Într-o viață scurtă și intensă, nescutită de momente dificile, trăită cu ardență, Ion Cojocariu a realizat multe. A fost răsplătit și cu numeroase premii naționale și internaționale. A reușit să îndrume câteva promoții de artiști, a reușit să impună în România tehnica Raku-ului prin câteva memorabile acțiuni și proiecte. Parcă împrumutând ceva din temperatura de ardere a artei sale, tot timpul incandescentă, mereu în mișcare, purtând în inimă un proiect, Ion Cojocariu a iradiat lumea cu lumina sa, cu bucuria sa de a trăi făcând, cu nestăvilita lui putere de a dărui și de a se dărui fără rețineri. În lumea în care trăim, acest mod de a fi nu e tocmai rețeta de viață lungă ! Am rămas cu lucrările și cu impresia acestei puteri de a arde până la capăt, lipsiți de bucuria pe care o provoca prezența sa.

Nu reușesc să mă obișnuiesc cu faptul că trebuie să vorbesc despre prietenul meu Ionel, Ionică, la timpul trecut!" (Vlad Ciobanu, sculptor)

Expozitia ne prezintă ceramica într-o ipostaza și relație tridimensională obiect-fotografie-video, care se desfășoară în trei dimensiuni temporale simultane: trecutul obiectului, redat în proiecția video, obiectul prezent ca rezultat al întregului proces de lucru și texturile, în mare parte neprevazute, care fotografiate în detaliu și supradimensionate relevă o dimensiune cu totul nouă a formei detașându-se de aceasta prin forța și noutatea imaginii.

”Ceramica și activitățile legate de ea au calitatea surprinzătoare de a te transpune într-o dimensiune spirituală magică, resimțită ca o posibilitate de apropiere de secretul și sacrul existenței. Mă atrage limbajul formelor și a materialelor. Chimia și alchimia materialor. Mă atrage relația ciudată între materiale, între material și formă, mă atrage ceea ce nu știu,….. pasul următor. Urmăresc cu înteres preocupările generațiilor noi. Admir sentimentul lor de mai mare libertate și mă fascinează schimburile de idei. A lucra în tehnica Raku este totdeauna o provocare deosebită pentru mine. În funcție de rezultatul dorit încerc să aleg fazele de lucru, glazurile, materialele folosite cu mare strictețe și tot mai rămîne loc pentru mirare și surpriză.” (Marta Jakobovits, ceramist)

Evenimentul este organizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploiești.

Expoziţia va deveni una itinerantă, urmând să fie amplasată succesiv la Muzeul de Artă Prahova ”Ion Ionescu Quintus” (16 – 13 octombrie 2015), la Casa de Cultură Valenii de Munte (24 – 31 octombrie 2015) şi în alte contexte geografice şi culturale de pe teritoriul României.

Expoziția se va desfășura în cadrul proiectului cultural ”Tabără de creație Maraton Raku”.
Co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

No comments: