Thursday, June 24, 2010

lansare La ruinurile unui muzeu. Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturiUniversitatea Nationala de Arte Bucuresti si Libraria Carturesti va invita
joi 24 iunie, ora 19:00 la Libraria Carturesti, Str. Pictor Verona 13-15

la lansarea volumului

La ruinurile unui muzeu
Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturi

Texte publicatie:
Prof.univ.dr Ruxandra Demetrescu, Conf.univ.dr. Ioana Beldiman, Gratiela Grigoriu

Catalog finantat din proiectul CNCSIS - Muzee bucurestene disparute. Conceptie muzeologica si modele europene de inceput de secol XX. Cazul muzeului Kalinderu.
Publicatia este realizata in conditii grafice deosebite. Design: Prof.univ.dr. Catalin Balescu.

Sponsori:
UniCredit Tiriac Bank S.A. / S.C. JT International SRL / Marea Loja Nationala din Romania

 
"In cea mai recenta incercare de redefinire a muzeului, Bernard Deloche propunea urmatoarea formulare: "muzeul reprezinta o functie specifica, ce poate sau nu (subl.n.) sa imbrace forma unei institutii, al carei obiectiv este sa asigure, prin experienta sensibila, arhivarea si transmiterea culturii inteleasa ca ansamblu de achizitii ce fac dintr-o fiinta genetic umana un om". Fara a insista asupra tuturor conotatiilor, as mentiona doar distinctia intre "functie" si "institutie", care, conform autorului, deschide "pentru o multime de substituti calea pentru recunoasterea statutului de muzeu", dat fiindca "exista si alte mijloace de a exersa aceeasi functie". Daca acceptam reformularea - cu toata dimensiunea ei drastica -, atunci cazul nostru poate fi din nou "revizitat": fragmentul pastrat din Muzeul Kalinderu poate avea cu adevarat functia (independent de absenta unui spatiu institutionalizat propriu) de arhivare a unei experiente sensibile, rezumand si justificand totodata, cultura eclectica la care fondatorul ei a aspirat. Iar aceasta noua lectura mi se pare o alta, inedita, reverenta facuta unui muzeu disparut, dar ale carui urme subzista cu tenacitate si gratie."

Ruxandra Demetrescu
fragment din textul Muzeul Kalinderu intre "muzeologie" si "muzealizare",
publicat in volumul La ruinurile unui muzeu,
Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturi

No comments: