Monday, October 4, 2010

Fețele de la Xoxoteco

Ambasada Mexicului
Universitatea Nationala Autonoma din Mexic
Facultatea de Arhitectura
si Universitatea Nationala de Arta

va invita la vernisajul expozitiei de fotografie de restaurare marti, 5 octombrie 2010, ora 18:00

Feţele de la Xoxoteco

Expozitia va fi deschisa in perioada 5 – 22 octombrie 2010 la UNAgaleria, Str. Budisteanu 10, sector 1, Bucuresti.


Miercuri, 6 octombrie, ora 11:00 la UNAgaleria va avea loc o prezentare a Dr.arh.Juan Benito Artigas, despre acest proiect.

Capela Santa Maria Xoxoteco, din Metzquititlán, statul Hidalgo, este decorata cu picturi murale realizate in secolul al XVI-lea, ce se constituie intr-o opera artistica de o calitate exceptionala.

Picturile sunt figurative, cu trasaturi ferme si cu o bogatie cromatica rar intalnita. De fapt, ne aflam in fata unei opere de arta de prima importanta, puternic expresionista, ce reflecta nasterea unei noi culturi în Noua Spanie (actualul Mexic), ca un amalgam al culturilor mezoamericane si spaniole, fara însa a fi nici una din cele doua, ci o cultura totalmente diferita, foarte interesanta prin ea însasi.

In expozitia “Feţele de la Xoxoteco” putem vedea atat figuri lipsite de gat si trup, desenate cu o linie puternica, derivate din reprezentarile estetice mezoamericane, cat si peisaje in care recunoastem perspectiva Renasterii spaniole. Uneori apar si mesaje

simbolice cu valori comune pentru o mare parte a umanitatii, ca de exemplu acele guri de serpi, larg deschise, care de fapt simbolizeaza gura iadului.

Nudul este reprezentat ca o reflectare a puritatii si adevarului. Trupurile in racursí presupun o buna cunoastere a corpului omenesc, reprezentat cu naturalete, fara exagerari de forma, dar cu o anumita rezerva si naivitate.

Aceste picturi murale sunt de fapt un document antropologic de nepretuit despre credintele religioase si intalnirea dintre doua culturi originale, care ies in evidenta mai ales prin calitatea creatiilor artistice.

Incercam, cu aceasta serie de imagini, sa-i impresionam vizual pe cei care vor privi “Feţele de la Xoxoteco”, prin calitatea exceptionala a acestor opere care sunt un exemplu pentru importanta deosebita pe care o ocupa pictura murala mexicana din toate timpurile.
 
Juan Benito Artigas, Ciudad Universitaria
Ciudad de México, aprilie 2009

No comments: