Wednesday, June 30, 2010

Premiile UNARTE 2010


Universitatea Nationala de Arte
va invita vineri, 2 iulie, ora 13:00, la Muzeul Taranului Roman, Sala "Foaier" la


Premiile UNARTE 2010


Universitatea Nationala de Arte Bucuresti acorda anual premii celor mai buni absolventi ai sai. Trei premii sunt acordate de cele trei facultati pentru nivelul de licenta iar premiul universitatii se acorda absolventilor ciclului de studii masterale.


La Muzeul Taranului Roman vor fi expuse lucrarile celor trei absolventi premiati ai facultatilor, precum si absolventii nominalizati pentru premiul UNARTE.

Thursday, June 24, 2010

Atelier « Corpul supravegheat »


Invitaţie

25 iunie 2010

Avem plăcerea să vă invităm la cel de al doilea atelier tematic din cadrul proiectului

Corpul ca proiect cultural contemporan. Provocari teoretice. Replici artistice

(proiect UEFISCU-CNCSIS, cod 1539), derulat în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, care urmăreşte în principal facilitarea unui dialog informativ şi creativ între artistul preocupat de tematica corporală şi cercetătorul sau practicianul din diverse alte domenii de cunoaştere interesat de problematica socială, culturală, politică, economică, simbolică a corporalităţii în societatea contemporană.

Atelierul se va desfăşura
vineri, 25 iunie 2010, începând cu ora 10,00 la UNAgaleria

(spatiu expozitional al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti,
strada General Budişteanu nr. 10, sect. 1)


Atelierul va prilejui un dialog interdisciplinar axat pe tema
« Corpul supravegheat »
El va fi urmat în toamnă de o expoziţie pe aceiaşi tematică.


Cercetători, profesori şi studenţi din diverse domenii, artişti tineri şi consacraţi sunt invitaţi să participe.

lansare La ruinurile unui muzeu. Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturi



Universitatea Nationala de Arte Bucuresti si Libraria Carturesti va invita
joi 24 iunie, ora 19:00 la Libraria Carturesti, Str. Pictor Verona 13-15

la lansarea volumului

La ruinurile unui muzeu
Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturi

Texte publicatie:
Prof.univ.dr Ruxandra Demetrescu, Conf.univ.dr. Ioana Beldiman, Gratiela Grigoriu

Catalog finantat din proiectul CNCSIS - Muzee bucurestene disparute. Conceptie muzeologica si modele europene de inceput de secol XX. Cazul muzeului Kalinderu.
Publicatia este realizata in conditii grafice deosebite. Design: Prof.univ.dr. Catalin Balescu.

Sponsori:
UniCredit Tiriac Bank S.A. / S.C. JT International SRL / Marea Loja Nationala din Romania

 
"In cea mai recenta incercare de redefinire a muzeului, Bernard Deloche propunea urmatoarea formulare: "muzeul reprezinta o functie specifica, ce poate sau nu (subl.n.) sa imbrace forma unei institutii, al carei obiectiv este sa asigure, prin experienta sensibila, arhivarea si transmiterea culturii inteleasa ca ansamblu de achizitii ce fac dintr-o fiinta genetic umana un om". Fara a insista asupra tuturor conotatiilor, as mentiona doar distinctia intre "functie" si "institutie", care, conform autorului, deschide "pentru o multime de substituti calea pentru recunoasterea statutului de muzeu", dat fiindca "exista si alte mijloace de a exersa aceeasi functie". Daca acceptam reformularea - cu toata dimensiunea ei drastica -, atunci cazul nostru poate fi din nou "revizitat": fragmentul pastrat din Muzeul Kalinderu poate avea cu adevarat functia (independent de absenta unui spatiu institutionalizat propriu) de arhivare a unei experiente sensibile, rezumand si justificand totodata, cultura eclectica la care fondatorul ei a aspirat. Iar aceasta noua lectura mi se pare o alta, inedita, reverenta facuta unui muzeu disparut, dar ale carui urme subzista cu tenacitate si gratie."

Ruxandra Demetrescu
fragment din textul Muzeul Kalinderu intre "muzeologie" si "muzealizare",
publicat in volumul La ruinurile unui muzeu,
Mostenirea Kalinderu - Catalog de sculpturi

Tuesday, June 8, 2010

MOnuMENTS - un proiect al grupului focAR (Alina Tudor & Razvan Neagoe)

Curator Cristiana Radu



Vernisaj 8 iunie 2010, ora 18.00
UNA galeria, Str. G-ral Budisteanu nr. 10
Expozitia poate fi vizitata in perioada 8-18 iunie 2010
si in cadrul NAG (www.noapteagaleriilor.ro) intre orele 20:00 – 04:00


Proiectul MOnuMENTS porneste de la necesitatea unei reflectii asupra relatiei deficitare pe care o avem cu istoria si memoria recenta, urmarind o piesa reprezentativa pentru relatia dintre discursul politic si tesutul urban. Aflat in desfasurare, ca un proiect de termen lung, MOnuMENTS urmareste cartografierea tarii pe zone - Dobrogea, Banat, Muntenia, Oltenia, Moldova, Ardeal, Maramures - documentand si arhivand monumentele de toate tipurile de pe intreg teritoriul tarii. Rezultatul va fi o „harta” identitara a tarii prin prisma monumentelor sale.

Monumentele constituie un indiciu asupra felului in care ne privim istoria proprie si pe noi insine, ca popor. Asupra valorilor ideologice ale unei perioade istorice si asupra felului in care ne-am raportat/ne raportam la ele. Asupra raportului dintre arta si politica. Avatarurile suferite de ele in timp sunt un barometru bun al schimbarilor politice si sociale petrecute in spatiul pe care il populeaza.

Documentarea a inceput in 2007, iar prima actiune a avut loc in 2009, pe traseul Constanta-Bucuresti si a constat in depunerea unui buchet de flori la fiecare monument si respectarea unui moment de reculegere in memoria eroilor. Scopul imediat a fost acela de a atrage atentia asupra unor monumente uitate sau aflate intr-o stare de degradare vizibila.

Tipul de cercetare artistica propus nu isi aroga exhaustivitatea si nici obiectivitatea sau tipul de analiza al cercetarii stiintifice, ci propune o meditatie asupra relatiei dintre individ, comunitate si istorie, o intalnire vie intre „ieri” si „azi”, intre mentalitati si valori diferite, intre noi cei de azi si martorii tacuti ai vremurilor trecute. Noteaza diferente intre dezvoltarea urbana si cea rurala, intre gesturi politice/culturale, gesturi individuale sau colective. Tangential, atinge teme precum arta in spatiu public, urbanism, moduri de comunicare, tipuri de comunitati, totalitarism, manipulare, violenta.
Dorim sa opunem stergerii memoriei colective o memorie „vie”, urmarind in timp avatarurile – dislocari fizice sau dislocari de sens, reconstructii etc - suferite de aceste simboluri nationale. Raportul MOnuMENT – MOMENT este definit de cel putin trei momente semnificative pe care vrem sa le aducem in atentie:
Momentul constructiei si inaugurarii monumentului (data, locatie, autor, tehnica, comanditar etc)
Momentul evocat (tema, reprezentarea, titlu, istoric etc)
Momentul fotografierii (starea lui actuala, eventuale modificari, restaurari, reconditionari, semnificatia lui acum etc).

Selectia de imagini prezentata in expozitie se concentreaza asupra figurilor eroilor din diverse perioade istorice. Majoritatea evoca primul sau al doilea razboi mondial. Cele mai vechi, de pe vremea Regelui Ferdinand sau a Regelui Carol, au suferit diverse recosmetizari – regimul comunist nu a demolat toate monumentele anterioare, insa a operat modificari – s-au mai adaugat nume, au fost scoase placute comemorative, unele monumente au fost reamplasate, altele vandalizate.

Proiectul de documentare si cercetare MOnuMENTS a continuat si in Londra, avand curatori pe Lars Vilhelmsen si Karen Ay. In perioada martie - aprilie 2010 am pornit la drum impreuna cu “The Travellers Box Project”, o serie de trei performance-uri adaugand o noua dimensiune proiectului. Observarea prin comparatie a monumentelor din cele doua capitale, Bucuresti si Londra, a permis tragerea unor concluzii interesante privind modurile diferite de raportare la istoria proprie praticate in cele doua spatii, respectul/lipsa de interes fata de insemnele nationale ale trecutului oferind un indiciu asupra relatiei de apreciere/comercializare/conflictuala/indiferenta fata de propriul trecut.

The Travellers Box functioneaza ca discurs artistic, purtat intre artisti, in cadrul caruia atat analiza cat si productia propriu-zisa joaca un rol important. La baza proiectului se afla notiunea de colaborare intre diferitele puncte de vedere ale artistilor, pornind de la interactiunile acestora cu „Cutia”, ca si relatiile care se dezvolta din aceste interactiuni si se manifesta in diferite forme.


Mai multe detalii:
focAR group (Alina Tudor and Razvan Neagoe)

Wednesday, June 2, 2010

Expozitia SCIENAR - INTERFERENTE

destinata punerii in valoare a legaturii intre stiinta si arta

Artisti din Romania, Marea Britanie, Italia, SUA, Franta si Slovacia isi expun creatiile la SCIENAR - INTERFERENTE in perioada 31 mai - 6 iunie 2010, UNAgaleria, Strada General Budisteanu, nr. 10.

Va asteptam la vernisajul expozitiei, care va avea loc in seara zilei de 31 mai, ora 18:30, pentru a participa la o intalnire inedita intre stiinta si arta, continuata de o performanta muzicala multimedia sustinuta de Leonello Tarabella intr-un concert live - Coliziuni.

Organizatori: ITC, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti
Proiect finantat de: Programul Cultura al Comisiei Europene, SCIENAR
Sponsori: Grampet S.A., Panasonic
Parteneri media: Port.ro, Market Watch, Byblos, Digital Trends, AOA News