Wednesday, October 24, 2012

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE

Selectie de fotografii si filme experimentale ale studentilor specializarii
FOTO, VIDEO, PROCESAREA COMPUTERIZATA A IMAGINII din


Universitatea Nationala de Arte Bucuresti
Universitatea de Arte si Design Cluj
Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi
Universitatea de Vest - Facultatea de Arte si Design Timisoara

Coordonator expozitie Roxana Trestioreanu

La vernisaj - lansare Revista Arta "DOSAR FOTOGRAFIA".

Expozitia deschisa in perioada 17-25 octombrie 2012.

Expozitia este organizata cu sprijinul: Universitatii de Arte si Design Cluj, Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi, Universitatii de Vest - Facultatea de Arte si Design Timisoara.


Conferinţe Bojana PEJIĆ

Colegiul Noua Europa                   Universitatea Nationala de Arte Bucuresti

 
Bojana PEJIĆ
Art historian, critic and curator
within the GE-NEC Program

Feminaissance!? Feminism and the Museum,
or Maybe Tonight It’ll Happen
on Wednesday, October 24, 2012, at 5 p.m.
New Europe CollegeStr. Plantelor 21, Tel: 021 307 99 10

Let’s Talk About Violence
on Thursday, October 25, 2012, at 11 a.m.
Galeria UNA, Str. Budișteanu 10, Tel: 021 316 88 64

***
Dr. Bojana Pejić studied History of Art in the Faculty of Philosophy at Belgrade University. From 1977 to 1991 she was a curator at Belgrade University’s Student Cultural Centre and organized many exhibitions of Yugoslav and international art. In 1971 she began to write art reviews and worked as an editor for the art-theory journal Moment in Belgrade (1984 to 1991). In 1995 she organized an international symposium, The Body in Communism, at the Literaturhaus in Berlin. She was chief curator of the exhibition After the Wall – Art and Culture in Post-Communist Europe, organized by the Moderna Museet, Stockholm (1999), which was also shown at the Museum of Contemporary Art ­Foundation Ludwig in Budapest (2000) and at Hamburger Bahnhof in Berlin (2000-2001). In 1999 she was one of the co-curators of the exhibition Aspects/Positions at the Museum of Contemporary Art ­Foundation Ludwig in Vienna.

She was chief curator of the October Salon in Belgrade in 2008, and organized and curated the major exhibition Gender Check – Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe, which was shown at MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) in 2009-10.

Bojana Pejić has been living in Berlin since 1991.

Sunday, October 21, 2012

Simpozion de politici artistice: Modele internationale pentru solutii locale



UNAgaleria, Str. Gen. Budisteanu nr.10, Bucuresti
Simpozionul de politici artistice ce va avea loc la UNAgaleria – galeria Universitatii Nationale de Arte Bucuresti – in perioada 1-4 noiembrie 2012, isi propune sa ofere actorilor culturali din Romania modele comparative si perspective in politicile artistice si managementul artistic, inclusiv in educatia artistica, campaniile de strangere de fonduri la nivelul comunitatii locale si dezvoltarea audientei, printr-o serie de prezentari conduse de profesori, cercetatori si conferentiari din Elvetia.
In lumina evenimentelor politice recente din Romania este necesara o analiza a resposabilitatilor pe care le are un guvern democratic fata de cultura contemporana si cum pot fi aceste responsabilitati implementate. De ce ar trebui guvernul sa finanteze arta contemporana (nu doar cultura in general) si care sunt argumentele convingatoare in acest sens? Ce inseamna arta contemporana si ce valoare are aceasta pentru societate? Ce putem astepta, in mod realist, de la guverne referitor la finantarea artei contemporane si spre ce fonduri alternative ne putem orienta? In contextul masurilor de austeritate care au atins toate tarile europene si au impus taieri in jurul de 25-30% din bugetele anterioare ale artelor si culturii, ce se intampla cu comunitatea artistica independenta care in mod obisnuit reprezinta vocea critica, si ce impact are aceasta?

Pe durata celor doua zile ale atelierului si prezentarilor sustinute de profesori si cercetatori din Elvetia, vor fi discutate diverse aspecte asociate cu politicile artistice din Elvetia si alte tari din Occident si vor fi oferite exemple de succese si esecuri.

Apoi, pe durata week-end-ului se va desfasura un eveniment intitulat The Trade Show. Asemanator cu un targ dar excluzand componenta comerciala, The Trade Show va functiona ca o platforma unde initiativele, organizatiile si spatiile artistice independente din Elvetia si Romania se pot strange laolalta, schimba idei si informatii si dezvolta colaborari viitoare.
Vor avea loc prezentari, discutii si mese rotunde pentru a analiza impactul schimbarilor recente in politicile de finantare – precum in Elvetia, Romania sau Chicago – pe scenele artistice independente.

Sponsori: Pro Helvetia si Fondul Sponsorilor Elvetieni al Ambasadei Elvetiei, Bucuresti

Daca va intereseaza o tema pe care ati dori sa o discutati cu privire la politicile artistice, arta si politica, aspecte legate de statutul pe piata muncii a actorilor culturali, artistilor, etc., actiuni colective si limitarile acestora, ICR, sponsoring de la corporatii, sau orice alt subiect asociat cu aceste teme, contactati-ne ca sa le putem programa pe durata The Trade Show.

Agenda
UNAgaleria, 1-4 noiembrie, 2012, Str. Gen. Budisteanu nr.10

Joi, 1 noiembrie, 2012
10:00 – 12:00 Brigitte Bijl-Schwab, cercetator independent – Politici culturale in Statele Federale  Elvetiene
12:00 – 13:00 Cafea, bauturi, si gustarele
13:00 – 15:00 Olga Stefan, cercetator independent si conferentiar – Campaniile de strangere de fonduri la nivelul comunitatii locale si de construire a comunitatii, exemplul orasului Chicago
15:00 – 17:00 Philipp Klaus, Professor la ETH (Eidgennössische Technische
Hochschule, Zurich) – Arta si Dezvoltarea Oraselor
17:30 - 18:30 Vizitarea galeriilor/institutiilor artistice impreuna cu grupul elvetian.

Vineri, 2 noiembrie, 2012
10:00 - 12:00 Anna Chrusciel, Profesor la Zurich Hochschule der Künste, Institute of Art
Education – Educatia artistica si publicul
12:00 - 13:00 Cafea, bauturi, si gustarele
13:30 - 15:00 Rachel Mader, Director of Competence Center of Art and the Public, Luzern Hochschule für Kunst und Design – Agentia culturala si contextul: comparatie intre Marea Britanie si Elvetia.
15:30 - 18:30 Vizitarea spatii de arta contemporana, intalniri cu alti artisti si operatori
culturali
Timp liber – intalniri si discutii informale

Sambata, 3 noiembrie (este posibil sa survina schimbari in program)
12:00 – 17:00 The Trade Show
Punct de intalnire si platforma de schimb de informatii unde initiativele artistice elvetiene si corespondentele lor din Romania se pot intalni si schimba idei si cunostinte in scopul de stabilirii unor  colaborari si parteneriate.
12:00 – 13:00 – cafea si snacks si discutii informale pentru intalnirea participantilor.
Prezentari de :
Club Electro Putere, Bucuresti
Esther Eppstein, Message Salon, Zurich
Stefan Rusu, CAA Chisinau
Sabine Hagmann, Kunsthaus Aussersihl, Zurich

Duminica, 4 noiembrie
12:00 – 17:00 The Trade Show
Discutii si mese rotunde precum si prezentari ale altor participanti. Programul exact urmeaza sa fie anuntat.
Prezentari de:
MAGMA, Sfantu Gheorghe
Satellite Group, Iasi
Centrul de Introspectie Vizuala, Bucuresti
urmata de discutii (urmeaza a fi confirmat)

Contact: Olga Stefan
olgastefanconsulting@yahoo.com
mai multe informatii vor fi disponibile in curand: 
www.thetradeshow.wordpress.com

Workshop de colaj Pe marginea expoziției: “Hannah Höch Collages from 1889 – 1978”


11-12/10/2012 – București

Workshop de colaj
Pe marginea expoziției:
“Hannah Höch Collages from 1889 – 1978”

Coordonat de Wiebke Trunk
http://www.wiebketrunk.de

Artist, profesor, curator, Wiebke Trunk propune un workshop de explorare - experimentală și performativă - a rolurilor si identităților sociale tradiționale și a reprezentării acestora pornind de la colajele Hannei Höch ca sursă de inspirație. 

Participanții la workshop vor avea ocazia sa imagineze si sa realizeze reprezentări hibride prin combinarea de materiale diverse prin colaj (textile, hârtie, carton etc.). Imaginile rezultate vor fi ulterior fotografiate și postate pe Internet.

Partea de activitati practice, in cadrul careia fiecare participant isi va exersa creativitatea, va fi acompaniata de o prezentare teoretica ilustrata a istoriei tehnicii colajului in arta internationala.

Workshop-ul se adreseaza cu prioritate studentilor Foto-Video, Grafica, Design, Pictura, Creatie vestimentara. Participarea se face in ordinea inscrierilor.

Workshop organizat de Goethe Institut, Romania In colaborare cu Universitatea Nationala de Arta Bucuresti si Centrul International pentru Arta Contemporana, CIAC