Tuesday, December 3, 2013

FILM POSTER IS NOT DEAD
Expozitie de afise de film ale studentilor cehi si romani
[19.11 – 6.12.2013]


In noiembrie anul trecut Centrul Ceh a adus la Bucuresti 100 de afise cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic in istoria designului. Perioada dintre anii ’60 si ’80 a fost una in care realizarea afiselelor de film nu era constransa de asteptari comerciale cerute in mod normal in publicitate si arta afisului cehoslovac de film,  desi in cadrul unui regim politic restrictiv, a atins in acea perioada apogeul artistic.

Nefiind obligati sa puna cu orice pret pe afise chipurile actorilor, ci dimpotriva, avand posibilitatea de a da frau liber imaginatiei, artistii din acea perioada s-au inspirat din diferite directii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh s.a.m.d., realizand afise de film situate la un inalt nivel artistic.

Aceasta arta a disparut dupa 1989 – afisele de film de autor au disparut odata cu globalizarea caselor de productie si a industriei de film, care prezinta afisul filmului ca parte a unui „pachet„, respectand un tipar standard, fara a lasa spatiu pentru multa creativitate.

Ce se intampla insa atunci cand artistilor si designerilor de astazi li se da libertate creativa totala, pentru a face un afis de film? Ne-am adresat scolilor de arta din Cehia si Romania cu aceasta provocare si rezultatul – o selectie de 36 de afise -  poate fi vazut intre  19 noiembrie si 6 decembrie, la UNAgaleria.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh in parteneriat cu Terry Posters, UNARTE si UNAgaleria. Parteneri: Staropramen si 7Seri.

dintr-UNA
[11-15 noiembrie 2013]

Expozitia colectiva a tinerelor cadre didactice din Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti

Participanti: Catalin Badarau, Georgian Barbieru, Otilia Boeru, Traian Boldea, Oana Bordeanu, Bogdan Bordeianu, Razvan-Constantin Caratanase, Sergiu Chihaia, Bogdan Ciobanu, Ioana Ciocan, Liviu Epuras, Mihnea Ghildus, Felicia Ionescu, Gabriela Mateescu, George Mircea, Adrian Medeleanu, Iosif Oprescu, Beniamin Popescu, Cristian Raduta, Alexandra Rusu, Ioana Stelea, Andrei Tudoran, Razvan Tun, Catalina Vasilescu, Daniela Vasiliu

Curatori: Catalin Badarau, Razvan-Constantin Caratanase
Organizator: Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti


CELE MAI FRUMOASE CARTI DIN ROMANIA
[4-8 noiembrie]


Luni, 4 noiembrie – gala de premiere a castigatorilor primului concurs national de design de carte. Cele 6 premii acordate de juriu sunt: Premiul I, Premiul II si Premiul III si 3 premii speciale: Premiul pentru cea mai buna ilustratie, Premiul pentru cea mai frumoasa carte pentru copii, Premiul pentru carte obiect / bibliofila (pentru categoria speciala a acestor lucrari, jurizate separat, în acest an).

Expozitia Cele mai frumoase carti a fost organizata de Asociatia pentru Performanta si Cultura în parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN).


Prezentare de artist: EMANUELE SERAFINI - "TENTAZIONI SACRIFICALE DEL VUOTO"
Luni, 21 octombrie, orele 16:00

In cadrul prezentarii de la UNAgaleria Emanuele Serafini s-a concentrat asupra procesului cercetarii sale artistice – cum si ce face pentru a produce o lucrare de arta.
Pentru a detalia aceste aspecte a prezentat imagini ale performance-ului Tentazione sacrificale del vuoto ca parte a documentatiei happening-ului Speech about crysis, realizat in urma cu doi ani la Bologna. De asemenea, a prezentat proiectul Non mi resta che copiare – licenta sa la Academia de Arta din Bologna – si a explicat cum se poate schimba dinamica si sensul unei lucrari de licenta.


Conferinta - RECONSTITUIREA PROGRAMULUI ICONOGRAFIC AL FRESCELOR DIN MANASTIREA VACAREŞTI
susţinuta de drd. Cristina Cojocaru
Marţi, 15 octombrie 2013, ora 11.00.

Prezentare sprijinita de AFCN in cadrul proiectului Un sfert de veac de la martiriul unui monument bucureştean - Manastirea Vacareşti 

Manastirea Vacareşti a fost şi a ramas in memoria tuturor un reper cultural al veacului al XVIII-lea, cea mai mare şi cea mai bogata construcţie ecleziala din Ţara Romaneasca de pana in acel moment, prin care domnitorul Nicolae Mavrocordat, ziditorul sau, dorea sa-şi faca vizibila puterea şi inalta statura culturala, propunandu-şi sa egaleze şi chiar sa depaşeasca faima şi stralucirea ctitoriei lui Brancoveanu de la Hurezi.

Demolata complet in anii 1986-1987, Manastirea Vacareşti e pastrata in memoria publicului actual doar prin fotografii de arhiva şi prin cele cateva fragmente de fresca şi pietrarie salvate şi restaurate intr-un proces indelungat. Fara imaginea de ansamblu a trupului din care au fost desprinse, aceste fragmentele sunt asemenea pieselor unui puzzle incomplet. Rupte de contextul iconografic care le dadea sens, tind sa devina doar icoane, chipuri şi detalii frumoase, admirate fie ca mostre de virtuozitate a zugraviei, fie pentru valoarea lor “arheologica”. De aceea, iniţiativa de a reconstitui imaginea de ansamblu a frescelor de la Vacareşti prin alaturarea şi sistematizarea in desfaşuratoare iconografice a fragmentelor pastrate şi a imaginilor fotografice este importanta atat pentru cercetatori, specialişti şi restauratori cat şi pentru publicul larg interesat de arta şi de istoria bisericii. Din efortul de a reda alcatuirea iconografica şi chipul interior al lacaşelor sale, ei pot inţelege mai bine rolul major pe care l-a avut aceasta manastire in istoria artei şi ortodoxiei romaneşti, modul in care se raporteaza pictura de la Vacareşti la tradiţia locala a zugravirii de biserici şi, mai ales, la modelul artei brancoveneşti, respectiv influenţa pe care o exercita asupra picturii murale din secolul al XVIII-lea şi de mai tarziu.

Avand in vedere ca frescele bisericilor sunt, cu siguranţa, cele mai elocvente marturii de ordin vizual care s-au pastrat din acei ani, programul iconografic al Manastirii Vacareşti este una dintre cele mai importante surse care redau contemporaneitaţii mentalitatea proprie unei epoci, gandirea teologica şi orizontul cultural al oamenilor secolului al XVIII-lea. Pe de alta parte, reconstituirea programelor iconografice pentru catoliconul şi paraclisul de la Vacareşti este un prim pas spre o reparaţie morala şi spre inţelegerea şi acceptarea dramei prin care a trecut manastirea, impreuna cu alte lacaşuri, in timpul anilor de grele incercari.


SEE WHAT WE DO!
The Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers, Svenska Tecknare
Vezi ce facem! Asociatia ilustratorilor si designerilor de grafica suedezi, expozitie

Invitati din Suedia: ilustratoarea suedeza Karin Cyrén si profesorul in ilustratie Andreas Berg.

Album
Cu ocazia acestui eveniment a fost editat albumul ilustrat (in limba engleza) See what we do! The Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers, 96 de pagini, bogat ilustrat si cu eseuri despre ilustratia suedeza contemporana si experienta activitatii asociatiei.

Prima expozitie de ilustratie si design grafic suedez in Romania, evenimentul facand parte din proiectul de colaborare suedezo-roman Harap Alb ce are ca scop infiintarea in Romania a unui spatiu dedicat cartii romanesti ilustrate pentru copii (grupa de varsta 0–12 ani) si lecturii dupa modelul suedez Junibacken.

Parteneri
Svenska Tecknare, UNAgaleria, Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, Ambasada Suediei, Libraria Bastilia, IKEA FAMILY, Clubul Ilustratorilor 


Martha Wilson: Transformations, Invasions and Pushing Boundaries
2 octombrie la Universitatea Nationala de Arte – UNAgaleria 

In contextul expozitiei internationale Good Girls Memory Desire Power prezentata la MNAC in perioada 20 iunie – 29 septembrie 2013, curatoare Bojana Pejic si Olivia Nitis, artista Martha Wilson a participat la Simpozionul international Good Girls – Practicing Feminism Here and Now la MNAC (27 si 28 septembrie). Cu acest prilej Universitatea Nationala de Arte a gazduit o prezentare a artistei la data de 2 octombrie 2013.
Prezenta Marthei Wilson in Romania se datoreaza sprijinului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Aceasta prezentare arhiveaza etapele interconectate ale contributiilor creative ale Marthei Wilson in contextul inceputurilor practicilor feministe si angajate social din atelier, precum si difuzarea activitatii celor cu viziuni similare sub auspiciile Franklin Furnace. Centrala in discutie este prezenta Marthei Wilson ca un agent de schimbare, initial in opera proprie si apoi prin facilitarea schimbului cultural prin cordonarea directoriala in cadrul Franklin Furnace. Selectia a 30 de proiecte din cei 30 de ani de activitate la Franklin Furnace constituie un auto-portret din modul in care pune in evidenta lucrarile care sunt istoric semnificative prin impingerea limitelor in cadrul practicilor de expunere precum si al societatii in general. 


AFTER BRANCUSI
[4-6 octombrie 2013]
Conferinta proiectului Sfantul din Montparnasse” de la document la mit: o suta de ani de exegeza brancusiana.
Organizat de Institutul de Istoria Artei G. Oprescu al Academiei Romane, in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta Bucuresti


SILVER LININGS
In cadrul Bienalei Enescu (EBienale) – bienala de arta contemporana a Festivalului International George Enescu.
[2-26 septembrie 2013]
Curatorii acestei editii sunt Ilina Schileru, Roxana Gibescu, Daniel Djamo, Mihai Zgondoiu, Raluca Baloiu si Marius Tanasescu.
EBienale, powered by ING Bank in parteneriat cu Adevarul


DESEN DE LITERA
[17-30 iunie 2013]
Expozitia reuneste o selectie de lucrari realizate de studentii Departamentului Grafica in cadrul cursului ARTA SCRISULUI, intre anii 2009-2013.
Coordonatori:
Lector univ. dr. GHEORGHE COCLITU si Asistent univ. dr. FELICIA IONESCU

Participanti:
Anca Teodora Anghel, Corina Badescu, Lia Bira, Robert Blaj, Sandra Chivu, Simona Dimache, Valentin Dragu, Luminiţa Dumitrache,Adriana Falub, Mihaela Flueraş, Teodora Galeş, Alexandra Gabor, Adriana Gheorghe, Cristian Gherman, Monica Ghiţescu, Dumitru Gurjii, Razvan Hogea, Adriana Horga, Daniela Balan Ionescu, Claudia Ilea, Andra Juverdeanu, Ilinca Lazarescu-Seda, Tiberiu Lungu, Ruxandra Marin, Alina Marinescu, Andreea Mitica, Laura Mihaila, Ioana Mitrea, Ana Irina Moţea, Alina Pelmuş, Luminiţa Perşa, Razvan Petre, Mircea Pop, Radu Cristian Pop, Luciana Poponuţ, Alexandra Rusu, Alexandra Sandu, Gheorghe Stanciu, Suzana Stoian, Teodora Stegarescu, Alexandra Tarca, Andrei Tabacaru, Iolanda Toropu, Ana Maria Tudor, Andrei Tuţu, Alina Ţuţueanu, Bianca Urdea,Vaduva Simina, Vangjush Vellahu, Cristina Voicu, Andra Vlaşceanu, Cristiana Voinea, Emanuela Voinescu, Andreea
Vlad.


PICTURA / SCULPTURA
Expozitia prezinta lucrarile cadrelor didactice si a studentilor de la Departamentul nr. 5 - Arte plastice, Facultatea de Arte Vizuale si Design Iasi.
[3 - 14.05.2013]


Cadre didactice: Liviu Suhar, Dan Covataru, Constantin Tofan, Valentin Sava, Ilie Bostan, Zamfira Birzu, Simion Cristea, Mihai Tatarasi, Cristian Neagoe, Mircea Stefanescu, Cristian Ungureanu, Sorin Purcaru, Ioan Pricop, Mihai Verestiuc, Dumitru Oboroc.
Studenti: Adrian Crasmaru (drd.), Rodica Grosu, Ruxandra Raileanu, Diana Rau Firicel, Alexandru Racu, Stefan Coman, Adi Petronel Danila.


ARTA. CONSUM. FINITUDINE.
Sambata, 25 mai 2013,  ora 11:30, la UNAgaleria: conferinta - masa rotunda de deschidere a proiectului derulat de Universitatea Nationala de Arta in parteneriat cu Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, Muzeul National de Arta Contemporana si Asociatia Doctoranzilor si Cercetatorilor in Filosofie si finantat de Administratia Fondului Cultural National.

PANEL 1 - FACING DEATH, moderator conf.univ.dr. Constantin Aslam
11:30 – 13:30

• Oana Serban, Asociatia Doctoranzilor si Cercetatorilor in Filosofie - Civilizaţia spectacolului. Societatea abundenţei, intre homo aestheticus şi homo consumericus. - Arta, consum, finitudine, pe urmele lui Gilles Lipovetsky şi ale lui Mario Vergas Llosa.
• Mihaela Pop, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti – Despre cele patru umori, Foucault si statutul bolnavului.
• MASA ROTUNDA INTERDISCIPLINARA - participa medic primar Mircea Savu (oncologie-radioterapie - Institutul Oncologic Bucuresti, Fundeni), medic primar Catalin Costovici (oncologie - Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator si Medicina Preventiva), medic primar Daniel Damian (chirurgie urologie - Spitalul Clinic "Prof. dr. Th. Burghele") alaturi de specialisti din domeniile arte vizuale, sociologie, filosofie.

PANEL 2 - MOARTEA SI ARTA CONTEMPORANA,
moderatori Iosif Kiraly, Raluca Oancea Nestor, Raluca Ionescu (Paraschiv)
14:00 – 17:00

• Cristian Iftode, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti - Moartea omului si naşterea biopoliticii.
• Raluca Oancea Nestor, UNARTE - Salonul Funerar.
• Raluca Ionescu, UNARTE – Moarte si arta contemporana.
• Simona Vilau, artist vizual si curator - Rooms, Ribbons, Mirrors and Windows.
• Adrian Popescu, artist vizual – 2:1.
• Luminita Apostu, UAGE Iasi – Arta ca boala: fictiune si estetizare a finitudinii in arta contemporana

Mai multe informatii puteti gasi pe pagina web a proiectului: https://acofin.wordpress.com/


Expozitia ULTRAPORTRET
Curator expozitie: prof. univ. dr. Feleki Károly
[14-25 mai 2013]


ULTRAPORTRET este expozitia studentilor Universitatii de Arta si Design din Cluj, de la sectia Fotografie-Video-Procesare computerizata a imaginii. 
Lucrarile studentilor clujeni prezinta diverse abordari ale portretului, ca raspuns la temele de semestru coordonate de cadrele didactice ale sectiei Foto-Video. Expozitia este alcatuita din urmatoarele grupe de lucrari: Ultraportret, Caligrafie, Galeria portretelor, Demitizare, X in Tara lui Alice si Chip si Inchipuire. Acestea sunt insotite de o selectie de filme video reprezentand directiile de modelare a imaginii facute sub semnul cineticii: video, animatie 2D si animatie 3D.

Lista studentilor participanti, pe teme:
ULTRAPORTRET:
Demeter Iringo, Huluban Ana-Maria, Pantea David
            Coordonator tema: prof. univ. dr. Feleki Károly

CALIGRAMA:
Vacar Andrei, Stefan Andreea, Cocisiu Teodora, Zan Filip
            Coordonator tema: lect. univ. dr. Kalló Angéla  

GALERIA PORTRETELOR:
Bersan Olga, Pataki Mihai, Teodora Steflea, Fedorovici Octavian, Nastase Cristina
            Coordonator tema: prof. univ. dr. Feleki Károly

DEMITIZARE:
Zahan Alin, Podina Cosmina, Martin Bianca, Fejer Bernadett, Hritcu Gabriel, Moga Ilarion,
Gavriluta Mihaela, Kotona Cristina
            Coordonator tema: asist. univ. dr. Radulescu Alexandru

X IN TARA LUI ALICE
Fejer Bernadett, Cucu Maria, Martin Bianca, Chira Alexa, Epure Andreea
            Coordonator tema: prof. univ. dr. Gaina Dorel

CHIP SI INCHIPUIRE
Cichindel Ileana, Bocse Daniel, Simtion Oana, Nechita Andreea, Jambor Anita, Barbos Maria,
Svet Olga, Cozma Valentin, Craciun Andra, Lunganu Ina, Revnic Claudiu, Lazarean Iuliana,
Feiereisz Darius, Preda Stefana, Salagean Flaviu, Ionescu Luiza, Tiru Sanda, Szabo Timea,
Bourosu Diana, Fejer Bernadett
            Coordonator tema: conf. univ. dr. Savinescu Eugen
      
Coordonator al proiectiei video: conf. univ. dr. Moritz Eugen


ITA MIX
Sesiunea de comunicari a studenţilor Facultaţii de Istoria şi Teoria Artei
Bucureşti, UNA Galeria, 11 mai 2013


In cadrul evenimentul NOAPTEA ALBA A GALERIILOR 2013, la UNAgaleria a putut fi vizionata expozitia:

ULTRAPORTRET
Curator expozitie: prof. univ. dr. Feleki Károly
[14-25 mai 2013]


COLLECTING CONTEMPORARY ART
Un proiect EEC - Eastern European Collections

Vineri, 10 mai 2013, ora 17:00

Conferinta de la UNAgaleria face parte din proiectul EEC – Eastern European Collections, initiat de istoricul de arta si galeristul Hans Knoll. Proiectul se concentreaza asupra fenomenului colectionarii artei contemporane in anumite tari din centrul si sud-estul Europei postcomuniste si a contextului istoric in care acest proces a avut si are loc. Exista deja studii realizate asupra contextului regasit in Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Romania.

“La mai bine de douazeci de ani dupa schimbare, colectionarea artei nu este foarte raspandita in tarile est-europene. Atat colectiile muzeale publice, cat si cele private nu sunt suficient conectate artei timpului nostru, in special in ceea ce priveste arta contemporana internationala. (...) Colectiile incepute in anii ’90 au devenit vizibile dupa anul 2000, desi majoritatea nu sunt deloc cunoscute publicului.” (Hans Knoll)

Participanti:
-       O scurta introducere asupra studiului Art Collecting in Romania, realizat de Simona Vilau si Valentina Iancu
-       Simona Vilau va prezenta studiul "Art Collecting in Romania", realizat impreuna cu Valentina Iancu, publicat pe site-ul EEC la adresa http://www.eastern-european-collections.eu/romania.html?&L=1
-       A short presentation of | o scurta prezentare Genesis of Collecting - Notices about Collecting after Socialism
-       Hans Knoll  va prezenta etape ale procesulului colectionarii artei contemporane si diversele categorii care pot fi recunoscute in tarile est-europene dupa 1989.
-       Collecting Contemporary Art in Romania - Colectionarea artei contemporane in Romania - Diana Dochia (manager Anaid Gallery Bucuresti si presedinte al Asociatiei Galeriilor de Arta Contemporana din Romania) va face o prezentare despre colectionarea de arta contemporana in Romania de azi.
-       Experiences with Collecting Art and Curatorial Projects | Experienta colectionarii artei si a  proiectelor curatoriale - Peter Bogner (curator, Viena) va vorbi despre experienta sa legata de colectionarea artei si proiectele curatoriale.

Initiat de Hans Knoll, Knoll Gallery Vienna+Budapest
Organizat de Simona Vilau

Conferinta gazduita si realizata in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arta Bucuresti.
Proiectul este finantat de Departure - the creative agency of the city of Vienna: http://www.departure.at/en

Organizator: Knollgalerie Wien
Sponsor: Departure
Partener: UNArte


Expozitie de Afis
[24 aprilie – 9 mai 2013]


Organizatori: Universitatea Naţionala de Arte din Bucureşti in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design
Expoziţia de afişe reuneşte lucrarile studenţiilor Departamentului Grafica din Bucureşti şi Departamentelor de Arte Vizuale/Grafica, Design şi Arte Aplicate din Timişoara.

Studenţi participanţi: 
Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Arte şi Design 
Curt Sandu, Timofte Antoneta, Colceanu Ciprian, Rueneanu Sara, Arnakis Carine, Petrice Vasile, Popescu Ioana, Sora Valentin, Adorian Elena, Vereş Lavinia, Mican Cristian, Ciuma Anda, Barza Radu, Megyes Simina, Tataru Sebastian, Bololoi Andreea, Petrean Otilia, Mezey Orsolya, Ţuna Flavia, Ilie Alexandra, Cociş Radu, Stanescu Andrei, Kui Marta Mihaela, Alexiu Cristian-Dan, Baba Lorena Ioana, Cernovschi Anca, Ioana Maria Mirabela, Şandru Mihai-Iulian, Cioca Cristina, Cernescu Emanuel, Panzari Alexandru, Haţegan Andreea, Vulpoiu Alina

Universitatea Naţionala de Arte Bucureşti - Departamentul Grafica
Paul Alexandrescu, Maria Balan, Lia Bira, Andreea Dobrin, Luminita Dumitrache, Georgeta Gherghinoiu, Luciana Ghegu, Filip Ilu, Maria Marin, Cosmin Matei, Mihai Niculae, Dragos Serafim, Alexandra Tarca, Alexandra Terzi, Roxana Tanase, Mihaela Andreea Stefan, Andra Vlasceanu, Delia Zahareanu 

Curatori:
conf. univ. dr. Vica Tila Adorian, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu,
conf. univ. dr. Eugen Alexandru Gustea, lector univ. dr. Carmen Apetrei


SESIUNE DE INFORMARE: STUDIUL ŞI CERCETAREA IN GERMANIA
Sesiune de informare despre "Studiul şi cercetarea in Germania".
Joi, 25 aprilie 2013, ora 13:00, la UNA Galeria

Au fost prezentate ofertele de burse ale DAAD. Acestea se adreseaza studentilor (licenţa, master), doctoranzilor şi tinerilor cercetatori (post-doc, cadre didactice). DAAD finanţeaza programe de studiu şi cercetare in limbile germana şi engleza, din cadrul instituţiilor de invaţamant superior din Germania.
www.daad.ro
Facebook: DAADRomania


LABORATOARELE UNArte
Arte Textile & Design Textil/ Ceramica/ Sticla/ Metal
[10-18 aprilie 2013]


Curator: Dorina Horatau
Laboratoarele UNArte marcheaza o premiera in organizarea unei astfel de prezentari pentru publicul larg, deoarece aduce in prim plan:
· ideea
· producţia piesei de arta decorativa realizata in fibra textila ţesuta sau imprimata,material ceramic, sticla sau metal;
· lucrul in echipa şi munca de laborator cu materialul şi posibilitaţile de expresie multiple ale acestuia;
· rezultatul/produsul, un obiect de sine statator, unic prin textura,cromatica, spaţialitate şi plasticitate.
Este o expoziţie dedicata exclusiv obiectului de arta decorativa realizat in cadrul trioului
student – profesor – inginer& tehnolog şi prezinta o selecţie de lucrari, imagini, text, materiale de lucru expuse ca un intreg in care ansamblul expoziţional se adreseaza minţii şi sensibilitaţii.
Curatori: lect. univ. dr. Dorina Horatau şi conf. univ. dr. Lucian Butucariu
Locaţie: UNAgaleria, str. General Budişteanu nr. 10, Bucureşti

Parteneri: Dulux , Color It /magazinul cu zambete colorate, Biblioteca Metropolitana Bucureşti
Parteneri media: Modernism, Senso TV Arte, Deco şi Eco, Onlinegallery.ro, Agenţia de carte, Romania Pozitiva,VreauArta.ro


RESTAURARE/ CONSERVARE

Elena Dumitrescu (lector univ. dr. Departament Sculptura) in colaborare cu Laboratorul de Restaurare/Conservare Metal din cadrul Muzeului Militar National,
va invita in perioada 2-5 aprilie 2013 la UNAgaleria, unde vor fi expuse lucrari restaurate ce apartin Muzeului UNARTE Bucuresti.


Program Educational de Colaborare Europeana
”PERCEPTIA CROMATICA IN TEORIE SI PRACTICA, CURS SI APLICATII CROMATICE”
Workshop sustinut in perioada 25-30 martie 2013 de Profesor universitar, artist plastic MARINA STAN - Oslo and Akershus University College of Applied Sciences (HIOA) Oslo

Sambata, 30.03.2013, ora 11: 00 la la UNAgaleria
Organizatori: Biroul UNA Erasmus UNAB
Universitatea De Arte Plastice, Design si Arta Dramatica din Oslo (HIOA) si Universitatea Nationala de Arte Bucuresti
Coordonator: Conf. univ dr Viorica Sladescu


TRASEE VIZUALE
BUZAU - BUCURESTI
[13 martie-21 martie 2013]

Proiect in parteneriat
Coordonatori:
conf.univ.dr. Paulescu Cosmin Petru, decan
Facultatea de Arte Decorative si Design Bucuresti

asist.univ.dr. Epuras Liviu
secretar Departamentul Arta Murala

prof.dr. Susnea Valeriu, presedintele Filialei Buzau a Uniunii Artistilor Plastici din Romania


INVATA SA SCRII 
[6, 7, 8, martie 2013]

INVATA SA SCRII cu instrumente traditionale chinezesti, intr-un atelier de trei zile unde poti experimenta cu hartie, pensule si tus chinezesc.

Atelier are loc pe 6,7 si 8 martie si este sustinut de Karin Sato si Calin Andrei (doctoranzi la Departamentul de Caligrafie al China Academy of Art din Hangzou, China) la UNAgaleria (Str. General Budisteanu nr. 10)
  
Karin Sato este o absolventa de master in caligrafie la China Academy of Art, in anul 2007, iar in prezent este doctorand tot in domeniul caligrafiei in anul doi, la aceeasi academie. Este de origine din China sși a avut ocazia sa studieze caligrafia de mica, la indrumarea tatalui ei, apoi mai tarziu, in timpul liceului, aceasta s-a transformat intr-o preocupare serioasa, motiv pentru care a reusit sa obțina o bursa pentru masterul in caligrafie la China Academy of Art. Cercetarea ei de doctorat este legata de forma si expresie in caligrafie. Este in acelasi timp foarte preocupata de predarea caligrafiei chineze persoanelor care nu fac parte din asa-zisa ”cultura a han zi - urilor (caractere chinezesti)”, motiv pentru care a fost foarte interesata de organizarea acestui atelier.

Calin Andrei, absolvent de licenta si master la Universitatea de Arte din Bucuresti, Facultatea de Arte plastice, sectia grafica, la profesorul coordonator Eugen Gustea. A avut ocazia sa studieze de doua ori in China, prima data intrerupand studiile de licenta pentru doi ani, intre 2005 si 2007. Dupa masterat a plecat din nou in China, unde in prezent este student in primul an la doctorat, tot in domeniul caligrafiei, cu o tema a cercetarii de doctorat legata de expresia artistica la inceputurile scrierii chineze. 


Conferinta INSTALATIA : METODE DE CONTROL AL SPATIULUI IN ARTA
Sustinuta de Calin Dan - artist vizual si profesor asociat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti
Organizator: Universitatea Nationala de Arte Din Bucuresti Facultatea de Arte Plastice - Programul de studii Pedagogia Artelor Plastice si Decorative

Marti 22 ianuarie 2013 ora 13.00, UNAgaleria – Galeria Universitatii Nationale de Arte Bucuresti (Str. Budisteanu nr. 10)
Coordonator: Asist.univ.dr.Vasile Tolan


TACERE
Curator: Alexandra Titu
[17 ianuarie – 16 februarie 2013]


Expozitia este parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Fenomenul Black Mountain College - John Cage si arta sa. Prima parte a avut loc la Timisoara la sfarsitul lunii octombrie 2012, unde au fost organizate trei zile festive pentru sarbatorirea a 100 de ani de la nasterea compozitorului avangardist John Cage. Evenimentul a cuprins un simpozion cu invitati de specialitate din domenile in care artistul si-a lasat amprenta ( muzica, arta vizuala, literatura), un workshop, dezbateri pe teme muzicale, o videoconferinta, o expozitie si un concert sustinut de Filarmonica Banatul din Timisoara cu lucrari din creatia lui John Cage si a compozitorilor contemporani lui.

Pentru mai multe detalii: http://centenar-johncage.blogspot.ro/ 

In cadrul expozitiei ”TACERE” au expus artistii: Vica Tila Adorian, Marius Burhan, Ciprian Ciuclea, Dana Constantin, Mirela Dauceanu, Darie Dup, Suzana Fantanariu, Tiberiu Fekete, Serbana Dragoescu, Marius Jurca, Petru Lucaci, Gabriel Kelemen, Adriana Lucaciu, Livia Mateias, Camil Mihaescu, Liviu Nedelcu, Marilena Preda-Sanc, Gheorghe Sfaiter, Corneliu Vasilescu, Aurel Vlad, Sorin Vreme, Gheorge Zarnescu, Magdalena Zarnescu. O parte din lucrari sunt realizate special pentru acest eveniment. 

Expozitia TACERE a fost prezentata intr-o prima varianta la Galeria Triade din Timisoara. 
In deschidere va avea loc un scurt moment muzical din creatia artistului John Cage, care va cuprinde lucrari pentru vioara si pian precum si lucrarea care l-a consacrat 4’33’’.

Interpreti: George Apostolescu (vioara) si Andreea Olariu (pian). 
Echipa de organizare este formata din:
prof. drd. George Apostolescu (director de proiect)
prof. univ. dr. Alexandra Ionescu Titu (curator)
conf. univ. dr. Vica Tila Adorian (decan Facultatea de Arte si Design)
Ciprian Ciuclea (Experimental Project)
lect. univ. dr. Gabriel Kelemen


No comments: