Tuesday, April 26, 2016

(În)semnele autorității. Între retorica crizei și imperativul consolidării

Universitatea Națională de Arte din București - UNAgaleria
19 iunie 2015


          Autoritatea este unul dintre cuvintele-cheie ale limbajului social și politic contemporan. Ubicuu și omniprezent, acest termen este arareori utilizat în absența crizei, împreună cu care pare să formeze un binom conceptual, un „filtru” susceptibil să ilustreze și să explice lumea în care trăim – o lume traversată în ansamblul stratificărilor și densităților sale de criza autorității, ale cărei valențe sunt politice, economice, militare, artistice, culturale sau educaționale. Criza autorității pare să facă pandant unei crize paralele a subiectului.
            Consensul cu privire la criza autorității comportă însă o dimensiune paradoxală, dat fiind ca el nu izvorăște doar din observarea, mai mult sau mai puțin obiectivă, a lumii căreia îi este „pus un diagnostic”, ci și din confuzia produsă de multiplele concepții ale grilei de interpretare. Astfel, putem constata (co)existența și utilizarea concomitentă a unor definiții multiple, adeseori disparate și contradictorii, ale autorității. Mai mult decât atât, raportul de sinonimie dintre autoritate și concepte precum putereforțădominațieierarhiecoercițiepersuasiune sau competență nu face decât să complice orice efort de analiză. S-ar putea argumenta, în siajul celebrului eseu al Hannei Arendt, că însăși libertatea pe care și-o arogă contemporanii convinși de „dreptul lor de a-și defini conceptele” este cel mai bun indicator al crizei autorității care ar fi caracteristică lumii noastre. În egală măsură însă, o posibilă ieșire din acest impas poate să se contureze atâta vreme cât există posibilitatea unui spațiu-dintre, a unui zwischen dintre oameni și discipline.
            Considerând că în și din acest spațiu al întâlnirii se naște ceea ce ne este comun, ceea ce ne aduce-împreună (în sensul lui inter-homines-esse), ne propunem să dezbatem problema autorității în cadru unui colocviu menit să înlesnească întâlnirea între și dintre discipline – precum filosofia, teoria politică, istoria și istoria artei, sociologia, lista rămânând însă deschisă și non-exhaustivă.

Program

11:00-11:15     Deschidere

Panelul nr. 1

11:15-11:30     Codrin Tăut - Ce fel de lucru este autoritatea?
11:30-11:45  Matei Demetrescu – Identitatea ca auto-definire: despre aporiile autorității individuale.
11:45-12:00     Cristian Iftode – Tentațiile autorității.
12:00-12:15  Mihai Laurențiu Fiuorea – Despre autoritate și nesupunere civică.
12:15-12:30   Emanuel Copilaș-Ciocianu – Între partid și stat: dimensiunea schizoidă a național-comunismului românesc.

12:30-13:00     Discuții

13:00-13:30     Pauză

Panelul nr. 2

13:30-13:45     Caterina Preda – O Artă autoritară? O comparație a regimurilor din Conul sud.
13:45-14:00  Mihnea Mihail – Problema autorității asupra patrimoniului în cercetarea artei medievale.
14:00-14:15    Cristina Cojocaru – Autoritate și libertate în sfera imaginii religioase. Cazul Sfântul Gheorghe.
14:15-14:30   Delia Marinescu – Căutari ale autoritătii. Cazul artistului Corneliu Michăilescu.

14:30-15:00     Discuții
15:00-15:30     Concluzii

No comments: