Tuesday, April 26, 2016

Philippa von Bastha. Come, darling, let’s go hunting!



Allegra Nomad Gallery
 
18 septembrie – 30 septembrie 2014, UNAgaleria
Program de vizitare a galeriei: L – V: 10:00 – 16:00

Expoziția conține lucrări recente ale artistei de origine elvețiană, cât și lucrări din colecția galeriei, din cadrul unor expoziții din anii trecuți.
Strecurându-se cu greu printre deșeurile pe care le lasă în urmă istoria contemporană a lumii, Philippa von Bastha încearcă de fiecare dată să construiască pachete concentrate de aluzie și rememorare a întregului parcurs. Manipularea obiectelor găsite și resemnificate, prin contorsiuni, mufări și cuplări neașteptate, o ajută să pună cap la cap ființe amenințătoare, deloc prietenoase, ce se preumblă în jurul nostru ca niște stafii din trecutul recent și încă prezent. Rezultatul este întotdeauna profund insolit și extrem de familiar în același timp. Insolit pentru că nu vom găsi în jurul nostru mutanții și armele pe care le construieste, și familiar – pentru că deși nu ne vom întâlni cu ele în cotidian, acestea rezumă totuși perfect starea postumană și gadgetizată de agregare în care ne aflăm. Cu toții umblăm cablați, de fapt, la acele „banners and weapons” pe care ni le propunea cândva artista și aproape că nu mai putem concepe să facem un pas fără ele. Este și ceea ce face din Philippa von Bastha un avanpost al esteticii trash sau found object art.

Printre expozițiile organizate de Allegra Nomad Gallery, care conțin lucrări semnate de Philippa von Bastha, se numără: „Vitrines” (2013) (artists: Nikolai Ghika, Philippa von Bastha, Ciprian Paleologu, Horia Mina); „Collateral orbits. Link-unit III” (in cooperation with Galerie Schleifmühlgasse 12-14), (2013), (artists: Agnes Hamvas, Astrid Sodomka, Anna Watzinger, Lise Lendais, Tiberius Stanciu, Michael Koch, Benoit Gob, Maria Gruen, Marcus Zobl, Bogdan Vlăduță, Karl Salzmann, Zanga, Sorin Neamțu, Nikolai Ghika, Horia Mina, Dario Caratta, Philippa von Bastha, Sorin Dumitrescu); „Nomad 2” (2012) (artists: Philippa von Bastha, Horia Mina).

Allegra Nomad Gallery (fondată în 2012) nu ține de un spațiu arhitectural sau geografic particular, căutând mereu noi forme de dialog cu spațiile bune deja existente în câmpul artelor contemporane și redirecționându-și eforturile către susținerea și promovare artiștilor din colecția galeriei. A conceput și organizat mai multe expoziții la București și la Viena, reprezentând artiștii: Philippa von Bastha, Horia Mina, Paul Neagu, Sorin Dumitrescu, Nikolai Ghika, Carla Damian și Dario Caratta

No comments: