Tuesday, April 26, 2016

Prezentare de carte Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică

Prezentare de carte
Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică
UNAgaleria, Str. Budișteanu 10, luni, 14 decembrie 2015, începând cu ora 12.00

Aproape necunoscute publicului larg, peste o sută de statui create de sculptori antici romani și reprezentând bărbați daci se află astăzi în unele dintre cele mai importante muzee ale lumii, inclusiv Luvru sau Ermitaj. Aceste monumente sunt pe larg prezentate și analizate în lucrarea Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică, scrisă de Leonard Velcescu și apărută în 2015, la Editura Academiei Române. Volumul reprezintă o variantă revizuită și adăugită a tezei cu care Leonard Velcescu, cercetător în istoria artei, a obținut titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études, Sorbona (2000). Cartea, în varianta ei în limba franceză, a obținut în 2012 premiul Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române.

Leonard Velcescu va prezenta studiul dedicat statuilor de daci în cadrul Universității Naționale de Arte din București(UNAgaleria) luni, 14 decembrie 2015, începând cu ora 12.00. Evenimentul, organizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC), va cuprinde și prezentarea unui muzeu virtual dedicat acestor monumente, precum și o sesiune Q&A.

Dr. Leonard Velcescu, cercetător în cadrul Universităţii Perpignan (Franţa), studiază de mai bine de 20 de ani statuile de daci realizate de sculptori romani. Lucrările au fost realizate ȋn timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr), perioadă considerată de istorici apogeul artei romane. Puțin cunoscute în România, statuile, de mare valoare artistică, au fost iniţial create pentru a ȋmpodobi Forul lui Traian. Astăzi, ele se află în diferite muzee celebre din întreaga lume: Paris, Versailles, Florenţa, Londra, New York sau Ierusalim.

Leonard Velcescu este preşedinte de onoare al AICC, alături de care a conceput muzeul virtual www.statuidedaci.ro. Portalul prezintă fotografii şi descrieri ale statuilor studiate  de Leonard Velcescu, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află. AICC a dezvoltat și aplicația mobilă Statui de daci, care poate fi descărcată gratuit de pe Play Strore și iTunes.

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și la propagarea de informaţii obiective despre România. Mai multe despre proiectele asociației puteți afla vizitând site-ul www.aiccromania.org.

No comments: